Salam Perkenalan....

Selamat datang ke blog aku..Aku ni bukan pandai sangat dalam wat blog ni.
Tp aku wat blog ni adalah tuk sama2 kita berkongsi ilmu pengetahuan dalam bidang pertanian.
Walaupun aku ada ilmu tentang pertanian yang aku belajar kt UPM ni.Tp klu alam pertanian sebenar tak leh wat pe pun.Pengalaman lg penting,walupun dalam ape2 bidang sekali pun...

Jumaat, 4 April 2008

Keperluan Asas

Kperluan asas bg rusa

  1. lorong pengumpulan
Di bina dr kawasan pastura, dimulai dari saiz besar ,kemudian mengecil sedikit demi sedikit, bergatung pada saiz ruang pengumpulan yg dituju dan juga bilangan rusa yang di pelihara. Saiz cadangan ialah 3m lebar dan 20 m panjang.


2. Kandang pengumpulan

perlu dibuat agak besar bg menampung ternakan yg di pelihara. Kadang ini akan melegakan rusa setelah bersesak2 mlalui lorong pgumpualn kump tersebutdiagih2 dulu kpd bberapa kump kecil 15-20 ekor.

3. Rumah gelap (darkroom)

kandang pengumpulan mesti bersambung dengan rumah gelap yg bertutup dan di cat warna hitam. Digunakan utk mengendalikan ternakan yg resah dan tidak tenang. Di dlm bilik ini rsa boleh diasingkan dan ditangkap.

4. Kandang pengendali

Bentuk yg terbaik adalah bentuk heksagon @ oktagon yg mempunyai beberapa pintu sisi yg boleh di buka kemana2 arah, samada keluar @ kedalam kawasan kerja.Pintu ini memudahkan pergerakan keluar masuk pekerja dan ternakan.


5. Pasung

Dibuat dengan prisip lantai rendah yg membolehkan badan rusa tertahan dan kaki pula tergantung tanpa jejak ke lantai. dengan cara ini rusa tidak mudah melompat atau meronta ketika dikendalikan.

6. Padok

Apabila membuat pedok, faktor2 seperti topografi dan jenis tanah, saliran, arah aliran agin, kedudukan kandang, jenis rumput yang ada, arah sinaran matahari dan bilangan ternakan perlu di ambil kira.

7. Pagar

Pagar jenis cyclone adalah terbaik dan ketinggian pagar keliling 2.6 m dan pagar padok pula 2 m.

8. Teduhan

Diperlukan oleh rusa kerana rusa jantan bernafas dengan cepat pada waktu tengah hari jika kawasan pastura kurang tempat berteduh. Rusa lebih selesa berteduh dibawah pokok berbanding dengan pondok teruta pondok yg guna atap zink. Namun pondok masih diperlukan bagi membolahkan rusa mengelak dari hujan. Dengan ini penyakit pneumonia boleh di elakkan, terutama bg anak yg masih kecil.

8 ulasan:

Pak Li berkata...

Lawatilah laman web berikut:
http://wajatani.blogspot.com. Dapatkan buku buah naga pertama di Malaysia.

Tanpa Nama berkata...

Salam, saya pelajar dari Universiti Malaya yang sedang membuat kajian tentang ICT dalam pertanian serta penilaian AgriBazaar. Diharap pihak tuan dapat mengisi survey ringkas yang disediakan. Survey tersebut untuk membantu melengkapkan data kajian saya. Kerjasama anda amat saya hargai.
http://FreeOnlineSurveys.com/rendersurvey.asp?sid=oal9pd4f09ckkt2555798

Fazlis berkata...

Di Malaysia ni ramai yang buat penternakan rusa ni.. Ada potensi ke jika nak dibandingkan dengan lembu

alamtologi berkata...

posting menarik!
- Alamtologi

Tanpa Nama berkata...

As salam saudara,

Sy nadia. sy sgt tertarik dgn penternkan rusa. boleh share sedikit pengalaman & ilmu berkenaan pnternakan rusa?

Sya bcdang nk ikut kursus penternakan rusa, tp x tahu di mana.

naiezzati@yahoo.com

Tanpa Nama berkata...

geotorelxzp consolidate credit card debt
debt consolidation loan

Yogi Marsahala berkata...

8 kebutuhan rusa perlu diadakan untuk meningkatkan hasil ternak rusa, komentar juga ya ke blog saya myfamilylifestyle.blogspot.com

Dewi Aja berkata...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Ikan

Loading...